48. Letní filmová škola zahájila premiérou filmu Olgy Sommerové o Michaelu Kocábovi

31. 7. 2022

Snímek s podtitulem “Rocker versus politik” uvedla osobně režisérka i hlavní představitel. Filmový festival pořádaný AČFK potrvá až do čtvrtka 4. 8. a představí celkem 180 filmů.

Michael Kocáb na hudební scénu vstoupil na konci 70. let 20. století, kdy založil rockovou skupinu Pražský výběr. Po pádu komunismu se stal poslancem Federálního shromáždění a zasloužil se o odsun sovětských vojsk z Československa. Později  zastával post ministra pro lidská práva a národnostní menšiny. „Nejtěžší bylo jeho bohatý život, všechny jeho zásluhy, které prokázal, dát do filmu, který má hodinu a čtyřicet minut,“ řekla Sommerová pro podcast ČTK

První cenu Asociace českých filmových klubů převzal už v pátek večer režisér Semih Kaplanoglu. Jeden z nejznámějších tureckých filmařů si tradiční zmrzlinový kornout převzal od ředitelky Letní filmové školy Radany Korené a hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše. Po předání následovala projekce jeho filmu Vejce (2007). Snímek je prvním z trilogie, jejíž další části tvoří Mléko (2008) a Med (2010). Autor za něj získal Zlatého medvěda na festivalu Berlinale.

Pořadatel festivalu Asociace českých filmových klubů letos své ceny udělí ještě  Jimu Sheridanovi, Ondřeji Vetchému, Michaele Pavlátové a in memoriam klubistovi Pavlu Tomeškovi.

Výroční cenu převzal režisér Semih Kaplanoglu.

Filmový program je rozdělen do tří hlavních bloků: Historie, Současnost a Česko/Slovensko. Retrospektiva je věnována španělskému géniovi Luisi Buñuelovi, další kapitolou Filmové čítanky je letos Britská nová vlna, Sekce Neznámý vojín představuje zásadní osobnost japonské kinematografie 80. a první poloviny 90. let Šindžiho Sómaie. Sekce Terra festivalis se tentokrát zaměří na Portugalsko. Pětileté výročí oslavuje sekce Východní přísliby, které letos odhaluje nové talenty. Obsáhlou retrospektivu i komplexně pojatý odborný program věnuje Letní filmová škola Martinu Fričovi. 

Vyberte si svou akreditaci  a vydejte do Hradiště na cestu za historickým, současným a česko/slovenským filmem! ? Na Filmovku se můžete vypravit až do 4. srpna.